Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

Kurssin oppisisällöt

Tekstien rakenteita ja merkityksiä (ÄI1)–kurssilla tarkastellaan kurssin nimen mukaisesti erilaisten tekstien ominaisuuksia ja tehokeinoja. Tavoitteena on oppia erittelemään tyylin ohella tekstien sisältöä, näkökulmia ja aiheen rajausta. Huomio kiinnittyy tällöin erityisesti sanavalintoihin, kielen kuvallisuuteen ja viittaussuhteisiin. Arkielämässämme kohtaamme valtavan määrän erilaisia tekstejä työssä, opiskelussa ja vapaa-aikanamme. On tärkeää – mutta myös mielenkiintoista – ymmärtää tekstien piilomerkityksiä tai vaikkapa ironiaa.

Kurssilla kerrataan kielenhuollon perusasioita. Jotta voisit olla hyvä kirjoittaja, on sinun tiedettävä, miten kielen rakenteita ja oikeakielisyyssääntöjä on mahdollista parhaiten hyödyntää. Kirjoittaminen on olennainen osa kurssia. Erityisesti huomio kohdistuu tekstien hyödyntämiseen osana omia tekstejä eli harjoitellaan teksteihin viittaamista, mutta myös oman mielipiteen ilmaisemista. Tällä tavoin pääset hyödyntämään kurssin aikana oppimiasi taitoja tekstien rakenteiden ja merkityksien havaitsemisesta.

Kaunokirjallisuuteen pääset perehtymään kahden kurssin aikana luettavan teoksen myötä. Kirjojen ihmeellistä maailmaa voit pohtia esimerkiksi tekstien rakenteiden ja merkityksien kannalta tai vaikkapa miellyttävänä lukukokemuksena, jolloin erittelet niitä asioita, jotka saavat aikaan teoksen tunnelman.

© Mervi Hyytiäinen

© 2015 Otavan Opisto