Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

Johdanto

Kaavio 1. Eliökunnan rakenne ja sen kehitys -jakson sisältö

Elämän kehityksen päävaiheita

1.   Maapallo syntyi noin 4,5 miljardia vuotta sitten

2.   Elämä maapallolla syntyi noin 3,5 – 4 miljardia vuotta sitten

3.   Esitumaiset eli prokaryootit olivat valtaeliöitä noin 3,5 – 2 miljardia vuotta sitten

4.   Ilmakehä, jossa oli happea muodostui noin 2.7 miljardia vuotta sitten

5.   Aitotumaiset yksisoluiset l. eukaryootit kehittyivät noin 2,1 miljardia vuotta sitten

6.   Monisoluiset aitotumaiset kehittyivät noin 1,2 miljardia vuotta sitten

7.   Kasvit, sienet ja eläimet valtasivat maan noin 500 miljoonaa vuotta sitten

Miksi eliökunnan rakenne on tunnettava?

1.   Eliökunnan rakenteen tunteminen on yksi evoluution todisteista. Eliöiden sukulaisuussuhteita voidaan tarkastella, kun verrataan eliöryhmiä toisiinsa. Rakenne on laadittu siten, että lähisukulaiset ovat samassa oksan haarassa ja kaukaiset sukulaiset eri oksissa. Tämä hierarkinen rakenne on eliöiden luokittelua ja se on todiste evoluutiosta.

2.   Se osoittaa muutosta. Eliökunnassa on ”alkeellisia” ja ”kehittymättömiä” eliöitä sekä ”kehittyneitä” eliöitä. Niitä vertaamalla voimme saada käsityksen siitä miten elämä ja sen eri muodot ovat kehittyneet maapallolla. Elämän alkuvaiheessa eliöiden rakenteet olivat yksinkertaisia ja monimutkaiset eliöt ovat kehittyneet vasta paljon myöhemmin. Muutos on ollut vähittäinen.

3.   Osoittaa biologista monimuotoisuutta. Nykyinen lajistollinen monimuotoisuus on vain osa sitä monimuotoisuutta, mikä on esiintynyt niin kauan kuin maapallolla on ollut elämää. Sukupuutot ovat olleet osa evoluutiota, mutta meidän täytyy kyetä erottaa ”normaalit” sukupuutot siitä mikä on ihmisen vaikutus sukupuuttoihin.

4.   Jäsentää kokonaisuutta. Jos eliöitä ei luokiteltaisi, meillä olisi iso määrä lajeja epämääräisenä joukkiona. Kaaoksesta järjestykseen –periaate on tärkeää, kun tutkitaan elämän kehitystä maapallolla.

5.   Evoluution ymmärtäminen antaa perustan biologialle. Eräät tunnetuimmat biologit pitävät evoluutiota biologian tärkeimpänä osa-alueena. Sen ymmärtämisen avulla kaikki muutkin biologian ”palaset” asettuvat oikeaan asemaan ja mittasuhteeseen. Sen avulla voimme ymmärtää miten elämä maapallolla on kehittynyt.

KATSO Adobe Connect - taltiointi aiheesta: "Eliöillä on yhteisiä ominaispiirteitä, jotka erottavat ne elottamasta luonnosta" (Heikki Koponen)

© Otavan Opisto / Juha Siekkinen

© 2015 Otavan Opisto