Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

4.1.1 Vaihtovirta

Yleisen sähkönjakeluverkon sähkö on vaihtosähköä, joka kehitetään voimaloissa pyörivillä generaattoreilla. Jännitteen suuruus muuttuu jatkuvasti ja se on vuoroin positiivinen ja vuoroin negatiivinen, esim. + 14 V …-14 V.

Vaihtojännitelähteen napaisuus (+/-) vaihtelee koko ajan ja koostuu toistuvista jaksoista, jolloin vaihtojännitejakso koostuu positiivisesta ja negatiivisesta puolijaksosta. Jaksojen lukumäärä sekunnissa ilmaisee vaihtojännitteen taajuuden, jonka suuretunnus on f ja yksikkö hertsi (Hz), 1 Hz = 1 jakso/sekunti.


Esimerkki

Montako jaksoa mahtuu sekuntiin, jos jakson aika T = 20 ms (1 s = 1000 ms)?

Vastaus: 1000 ms / 20 ms = 50 eli 50 jaksoa, joten vaihtojännitteen taajuus on 50 Hz.
 Koska vaihtojännitteen suuruus vaihtelee jatkuvasti, on otettu käyttöön tehollisarvo. Jännitemittari näyttää sinimuotoisen vaihtojännitteen tehollisarvon. Tehollisarvo määritellään siten, että kun vastus lämpenee yhtä tehokkaasti vaihto- ja tasajännitteellä, on vaihtojännitteen tehollisarvo yhtä suuri kuin tasajännite. Vaihtojännitteen tehollisarvo U lasketaan sinimuotoisesti vaihtelevalla jännitteellä sen huippuarvosta u:

 

Sinimuotoisesti vaihtelevan sähkövirran suuruus ilmoitetaan sen tehollisarvolla I, joka lasketaan virran huippuarvosta i

Virtamittari osoittaa sinimuotoisen vaihtovirran tehollisarvon.
 

Katso Opettaja.tv:n video vaihtovirrasta:
http://opetus.tv/fysiikka/fy7/vaihtovirta-seka-vaihtovirran-ja-jannitteen-teholliset-arvot/
  Vaihtojännite ja vaihtojännitegeneraattori:
http://opetus.tv/fysiikka/fy7/vaihtojannite-ja-vaihtojannitegeneraattori/

© Otavan Opisto / Mika Nieminen


Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä - Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä. Mahdollisesti lisenssin ulkopuolelle jäävät oppimateriaalin osat on merkitty erikseen.

© 2015 Otavan Opisto