Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

3.3 Paikallistuulet

Planetaaristen ja alueellisten tuulten lisäksi esiintyy myös paikallistuulia. Ne vaikuttavat nimensä mukaisesti vain paikallisesti. Niiden syntyyn vaikuttavat maanpinnan muodot ja meren läheisyys.

Aurinkoisena päivänä manner lämpenee nopeammin kuin meri. Lämmin ilma kohoaa ylöspäin ja mantereelle syntyy matalapaine. Matalapaine vetää puoleensa ilmaa mereltä, syntyy merituuli. (Salla Lindström)


Illalla ilmanpaine-ero maan ja meren välillä tasoittuu ja tapahtuu tyyntyminen. Meri jäähtyy hitaammin kuin manner, koska vesi varastoi lämpöä. Meri luovuttaa yöllä lämpöä ja syntyy nousevia ilmavirtauksia, eli matalapaine. Tuuli kääntyy puhaltamaan mantereelta merelle, syntyy maatuuli. (Salla Lindström)


Päivällä aurinko lämmittää vuorten rinteitä. Lämmin ilma kohoaa ylöspäin, ja syntyy matalapaine. Laaksossa on viileämpää kuin rinteillä. Rinteiden matalapaine vetää ilmaa puoleensa laaksosta, syntyy laaksotuuli. (Salla Lindström)


Yöllä vuorten rinteet jäähtyvät nopeasti. Jäähtynyt ilma alkaa valua laaksoon vuorituulena. (Salla Lindström)


Lämpimän laskutuulen eli föhntuulen synty. Föhntuulta tavataan muun muassa Alppien pohjoispuolella ja Kalliovuorilla. Kalliovuorilla sille on annettu nimi Chinook eli ”lumensyöjätuuli”. Föhnilmiö syntyy myös Skandeilla ja kuiva, lämpenevä laskutuuli valuu läntiseen Suomeen saakka. (Salla Lindström)


Korkeiden vuorten huipuilla on voimakas ulossäteily, ja lämpö karkaa avaruuteen. Ilma jäähtyy ja muodostuu kylmä korkeapaineen keskus. Kylmä ilma valuu pitkin vuorenrinteitä alas kylmänä laskutuulena kohti läheisiä matalapaineen alueita. Koko alueen ilmasto viilenee. Esimerkkejä kylmästä laskutuulesta ovat Ranskan keskiylängöllä syntyvä mistraali Rhône-joen laaksossa, Alpeilla syntyvä bora Po-joen laaksossa sekä Andien pampero. (Salla Lindström)

 

© Otavan Opisto / Salla Lindström


Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä - Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä. Mahdollisesti lisenssin ulkopuolelle jäävät oppimateriaalin osat on merkitty erikseen.

© 2015 Otavan Opisto