Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

2.1.1 Talouden globalisaatio

Talouden globalisaatiolla tarkoitetaan sitä, että kansallisvaltioilla on yhä vähemmän valtaa taloudellisissa kysymyksissä. Valta on sen sijaan siirtynyt itsenäisten markkinavoimien ja suurten ylikansallisten yritysten käsiin. Esimerkiksi yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan maailman suurimpien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 18 kertaa suurempi kuin maailman 1,2 miljardin köyhimmän ihmisen vuotuiset tulot.

Talouden globalisaation aikakaudelle on ominaista kiristynyt taloudellinen kilpailu, tuotteiden ja palveluiden kaupan vapauttaminen sekä julkisten laitosten yksityistäminen. Esimerkiksi Suomessa on monia ihmisiä joutunut työttömäksi, kun tehtaat ovat siirtäneet tuotantonsa Itä-Eurooppaan tai Kaakkois-Aasiaan, koska ne ovat ”kilpailukykyisempiä” alueita eli työntekijöille tarvitsee maksaa vähemmän palkkaa ja muutkin tuotantokustannukset kuten verot ja energia ovat alhaisempia.

Lue aiheesta lisää: Tansanialaisnuorten lauantai

Tansanialaiset kaverukset Amani ja Nado päättävät viettää tavallista lauantai-päivää yhdessä. Nado tulee hakemaan Amania tämän kotoa, jossa pojat katsovat ensin vähän aikaa TV:stä MTV:n musiikkikanavaa ja BBC:n uutiset. Sitten pojat lähtevät kaupungille. Ensin he menevät internet-kahvilaan, jossa kumpikin lukee sähköpostit ja chattailee parin ystävänsä kanssa. Sen jälkeen pojat lähettävät kännyköillään muutaman tekstiviestin tuntemilleen mukaville tytöille ja pyytävät näitä liittymään seuraan.

Tumaini ja Asha tulevatkin jonkin ajan päästä ja koko seurue päättää mennä istumaan McDonaldsille. Porukka tilaa Coca-colat ja lisäksi pojat ottavat pizza-slicet ja tytöt hampurilaiset. Paikalla on muitakin ystäviä ja Amani esittelee kaikille uuden kännykkänsä soittoääniä. Puhelimessa on myös kamera ja Amani ottaa sillä kuvia ystävistään. Hän lupaa lähettää kuvat sähköpostissa setänsä tietokoneelta. Illan hämärtyessä osan täytyy lähteä kotiin, toiset päättävät jatkaa iltaa diskossa, jossa esiintyy kuuluisa rap-tähti. Sitä ennen täytyy kuitenkin hakea pankkiautomaatista vähän rahaa. Tytöt haluavat myös käydä läheisessä supermarketissa ostamassa Pringles-perunalastuja.

Voisiko tarina kuvastaa yhtä hyvin joidenkin suomalaisnuorten lauantaita? Miten tarina heijastaa globaaleja ilmiöitä kuten suurten yhtiöiden ja informaatioteknologian levinneisyyttä?

© Otavan Opisto / Julia Jänis

© 2015 Otavan Opisto