Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

Turun akatemia

Autonomian ajalla Turun Akatemia siirrettiin Helsinkiin. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus

Turun akatemia, Suomen ensimmäinen yliopisto, perustettiin vuonna 1640. Syyt yliopiston perustamiseen olivat yksinkertaiset: Suomessa tarvittiin virkamiehiä, joita koulutettiin yliopistossa. Lähimmät ylipistot, Upsala ja Tartto, olivat tähän tarkoitukseen nähden liian kaukana. Lisäksi Pietari Braahe oli Suomessa matkustaessaan kiinnittänyt erityistä huomiota suomalaisten sivistymättömyyteen – yliopiston perustamisen katsottiin olevan oikea ratkaisu myös tämän ongelman ratkaisemiseksi. Niinpä Turun vuonna 1630 perustettu kimnaasi (lukio) päätettiin muuttaa yliopistoksi. 

Yliopiston avajaisia vietettiin juhlallisin menoin 15.7.1640. Näin tilaisuutta kuvaa Zacharias Topelius Maamme kirjassaan:

”Se oli kaunis kesäpäivä. Koko Turku oli kukilla kaunistettuna, ja Aurajoki oli liputettuja laivoja täynnä. Suuressa, loistavassa juhlakulkueessa lähdettiin kello 7 aamulla Turun linnasta akatemiataloon, jossa kreivi Braahe ja piispa pitivät puheita. Sitten oli jumalanpalvelus tuomiokirkossa ja senjälkeen muita juhlallisuuksia. Vanha Turku tunsi uudestaan nuortuneensa; soitantoa esitettiin, tykit paukkuivat. torvet raikuivat ja kansa kajahutteli iloisia eläköön-huutoja.”

Turun akatemiassa opetusta annettiin aluksi neljän tiedekunnan (filosofisen, teologisen, oikeustieteellisen ja lääketieteellisen) ja 11 professorin voimin. Opetuksen painopiste oli luterilaisessa teologiassa ja humanistisissa tieteissä ja opetuskielenä oli latina. Virkamiesten kouluttamisen lisäksi Turun Akatemia kunnostautui pappien kouluttajana.

Lue minkälaista olikoulunkäynti Ruotsin suurvaltakaudella ajalla.

***

Helsingin yliopiston sivuilta löydät multimediaesityksen Suomen vanhimman yliopiston historiasta:http://www.helsinki.fi/yliopistonhistoria

© Otavan Opisto / Minna Helminen

© 2015 Otavan Opisto