Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

Raamatun vaikutus kulttuuriin ja taiteeseen

Vaikutus kieleen ja sanontoihin

Raamattu on maailman levinnein kirja ja sen vaikutushistoria on pitkä. Kirjaa on käännetty monille kielille ja historian varrella se on usein ollut ensimmäinen teksti, jota ihmiset ovat lukeneet. Raamatun käännökset ovat vaikuttaneet kirjakielten syntyyn ja kielten kehitykseen. Esimerkiksi Mikael Agricolan UT:n suomennoksen ilmaisuja esiintyy yhä suomen kielessä. Monet Raamatun sanonnat ja kielikuvat ovat jääneet elämään, esim. "Joka toiselle kuoppaa kaivaa, itse siihen lankeaa", "Työmies on palkkansa ansainnut", "Jobin posti" ja "Helmiä sioille".

Raamatulla on ollut voimakas vaikutus taiteisiin

Kuvataide. Sekä kuvien valmistus (esim. ikonimaalaus) että katselu ovat olleet uskonnon harjoituksen muotoja. Kirkkotaide (freskot, ikonit ja veistokset) on kertonut kristillistä sanomaa katsojille ja vahvistanut uskoa. Varhaisia raamattuaiheisia kuvia ovat esimerkiksi kirkkojen mosaiikit ja seinämaalaukset. Tavallisimpia aiheita ovat Jeesus ja Maria. Myös monet nykyajan kuvataiteilijat ovat ammentaneet Raamatun kertomuksista.

Vaikutus kirjallisuuteen. Raamattu on jättänyt jälkensä myös kaunokirjallisuuteen, esimerkiksi runoihin ja romaaneihin. Pyhän kirjan tarinoissa on koskettavuutta ja yleispätevyyttä. Esim. venäläisten Fedor Dostojevskin ja Leo Tolstoin teoksissa on runsaasti kristillisiä teemoja, mm. pohditaan lähimmäisenrakkauden merkitystä, syyllisyyden ja armon kysymyksiä. Viime vuosina paljon keskustelua on herättänyt Dan Brownin Da Vinci -koodi, joka kertoo fiktiivisen tarinan kristinuskon alkuaikoijen historiasta. Aiheesta on myöhemmin tehty myös elokuva.

Suomalaisessa kirjallisuudessa raamatulliset aiheet ovat olleet yleisiä aivan nykyaikaan asti. Esimerkiksi Aleksis Kivi, Volter Kilpi, Mika Waltari ja Harri Sirola ovat kirjoittaneet raamattuaiheisia teoksia.

Elokuvat. Raamattu on innoittanut elokuvantekijöitä. On kuvattu mm. Vanhan testamentin tapahtumia ja merkkihenkilöitä, esimerkiksi Cecil DeMillen filmi Kymmenen käskyä kuvaa Moosesta ja Egyptin orjuudesta vapautumista. Raamatun ohjeet olivat myös Krystof Kieslowskin Kymmenen käskyä -elokuvasarjan lähtökohtana. Jeesus-elokuvia on tehty lukuisia, esim. Pier Paolo Pasolinin ohjaama Matteuksen evankeliumi ja Martin Scorsesen Kristuksen viimeinen kiusaus. Monty Python ryhmän jäsen Terry Jones tarkastelee Jeesus-tarinaa huumorilla filmissä Brianin elämä.

Musiikki. Raamattu on vaikuttanut erityisesti kirkkomusiikkiin (esim. liturginen musiikki, virret, kuorolaulut ja urkusävelmät). Myös monet klassisen musiikin suuret taitajat ovat säveltäneet raamattuaiheisia teoksia, esim. Johan Sebastian Bachin Matteus- ja Johannes-passiot. Amerikan tummaihoisten negrospirituaalit ovat rytmikkään hengellisen musiikin eli gospelin taustalla. Nykyään gospelilla tarkoitetaan kaikkea pop- ja rock-pohjaista hengellistä musiikkia.

Vaikutus yhteiskuntaan ja elämänmuotoon

Raamatun vaikutus länsimaiseen yhteiskuntaan ja elämäntapaan on suuri. Ajanlaskutapamme (elämme aikaa jKr.), viikkorytmi (seitsemän luomiskertomuksen päivää) ja useimmat vuotuiset juhlat pohjautuvat Raamattuun. Lainsäädäntöön on siirtynyt vaikutteita raamatusta, mm.10 käskystä. Raamattu on vaikuttanut arvoihin ja moraaliin, mm. lähimmäisenrakkauden periaate ja ihmisarvon kunnioitus. Vaikutusta on ollut myös avioliitto- ja seksuaalimoraaliin sekä yhteiskunnalliseen osallistumiseen, työhön ja vapaa-ajan viettoon liittyviin käsityksiin.

Kertaa:

Miten Raamattu on vaikuttanut länsimaiseen kulttuuriin ja taiteisiin?

Linkkilista:

Hugo Simbergin haavoittunut enkeli

Asiaa Da Vinci -koodista

Da Vinci -koodin asiavirheitä professori Ismo Dunderbergin mukaan

© Otavan Opisto / Juha Seppänen

© 2015 Otavan Opisto