Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

3.2 Rajaus

Kuvan rajaus on eräs sommittelun perusasioita. Kuvasta pyritään jättämään pois kaikki kerronnan kannalta turhat elementit. Kuva ei kuitenkaan saa olla liian ahdas, vaan kohteen ja kuvan reunojen väliin jätetään sopivasti "ilmaa". Liian tiukka rajaus on ahdistava ja liian löyhä rajaus taas kiinnittää katsojan huomion toisarvoisiin asioihin.

Kuvan rajaus ja sommittelu liittyvät olennaisesti yhteen. Varsinkin, jos kuvasta rajataan jotain pois jälkeenpäin, muuttuvat kuvan sommitteluelementit ja kuva viestittääkin asian ehkä toisella tavalla tai viesti muuttuu olennaisesti (vrt. kuva alla).

Jos liike tapahtuu kuvassa esimerkiksi vaakatasossa ja kuva rajataan myöhemmin yhden palstan pystykuvaksi, ei kuvan viesti varmastikaan toimi halutulla tavalla.

Vaikka ihminen katsoo suoraan kameraan, pyri silti välttämään 'maalitaulukuvia'. Esim. nenä osoittaa johonkin suuntaa tai taustalta löytyy elementtejä, joiden avulla kuvan voi rajata niin, että kohde ei ole keskellä kuvaa.

 

Kuvan rajaamisessa vältetään tietysti suoranaisia virheitä: osa kasvoista näkyvissä, pää tai joku muu olennainen osa kohteesta puuttuu kokonaan.

Yksi rajauksen tärkeä tehtävä on myös yksinkertaistaminen, pelkistäminen eli rajataan kuvasta kaikki turhat ja häiritsevät elementit pois. Hyvin "rakennetussa" kuvassa ovat vain ne elementit, jotka viestin kannalta ovat olennaisia. Aina tämä ei tietysti ole mahdollista. Silloin kannattaa harkita kuvan uudelleen rajausta, kuvaelementtien poistamista kuvankäsittelyohjelmassa tai koko kuvan hylkäämistä.

Joskus on tärkempää se, mitä kuvasta rajataan pois kuin se, mitä kuvassa näkyy!

 

© 2015 Otavan Opisto