Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

5.1 Kolmiulotteisuus

Valokuvan ikuinen ongelma on ollut kolmas ulottuvuus - syvyys. Siksi on erinomaisen tärkeää, että syvyyssuuntainen sommittelu otetaan huomioon mietittäessä kuvan rakennetta.

Perspektiivi

Kameran objektiivi normaali-polttovälillä toistaa ympäristön lähes samalla tavalla kuin silmä; suorat linjat näyttävät yhtyvän kauempana ja kaukana olevat kohteet näyttävät olevan sitä pienempiä mitä kauempana ne ovat. Näin ollen perspektiivin hyväksikäyttö on varsin luonnollinen konsti syvyysvaikutelman luomiseen (kuva yllä).
Perspektiivin voimakkuutta voidaan säädellä esim. kuvakulmaa muuttamalla: korkea kuvakulma korostaa perspektiivin vaikutusta.

Muita perpektiiviin vaikuttavia seikkoja ovat muun muassa terävyyden väheneminen etäisyyden kasvaessa ja sumuinen / autereinen maisema.

Objektiivin polttoväli

Ihmisen silmien näkökulma on aivan toista luokkaa kuin kameran objektiivin. Siksi maailma näyttää objektiivin läpi katsottuna aina erilaiselta kuin silmin katsottuna.
Tietysti objektiivin polttovälin muuttaminen/zoomaus vaikuttavat olennaisesti siihen, mikä on lopputulos, kun laukaisinta painetaan. Sekä laajakulma-, että teleasento vääristävät kuvaa.

Objektiivin polttoväliä muuttamalla voidaan vaikuttaa myös perspektiivin voimakkuuteen: laajakulmaobjektiivi korostaa perspektiivi-vaikutusta.
 

 

© 2015 Otavan Opisto