Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

6.5 Valon suunta

Helpoin valonsuunta kuvaajan kannalta on myötävalo. Valotusmittari mittaa valon oikein ja kuvista tulee muutenkin värikkäitä, joskin latteita. Kuvattavan henkilön kannalta ei tilanne kuitenkaan ole helppo hänen siristellessään silmiään.

Kuvattavan henkilön kannalta myötävalo ei ole kuitenkaan helppo (kuva alla), koska hän joutuu siristelemään silmiään.
Myötävalo sopiikin paremmin esimerkiksi maisemakuvaukseen (kuva yllä), jossa se korostaa värien voimakkuutta.

Sivuvalo muotoilee varjojen avulla voimakkaasti maisemaa ja lisää kuvaan kolmiulotteisuuden tuntua (ks. kuva yllä).

Vastavalo on hankala hallittava, koska kameran valotusmittari yleensä silloin "valehtelee". Vastavalo on myötävaloa haastavampi ja onnistuessaan jännittävämpi.

Jos aurinko vielä saadaan piilotettua jonkin elementin taaakse, jäävät haitalliset linssiheijastukset pois kuvasta. Vastavalokuvat tarvitsevat yleensä 1 - 2 aukon lisävalotuksen tai haarukoinnin (ks. myös kohta: Valottaminen).

Vastavalokuvissa esimerkiksi sivu- ja myötävalokuvissa tyypilliset voimakkaat värisävyt tasoittuvat ja varsinkin silhuettikuvissa värisävyjen määrä putoaa minimiin (ks. kuva alla).

Vastavalokuvissa kannattaa kokeilla myös täytesalaman käyttöä, jolloin esimerkiksi ihmiset ovat paremmin tunnistettavissa.

 

Vastavaloefekti syntyy helposti, vaikka valo ei aivan suoraan tulisikaan kohteen takaa, kunhan valo on tarpeeksi voimakas. Jos hajavaloa on tarpeeksi (sopivia heijastuspintoja lähellä), saadaan kohteen väritkin kohtalaisen hyvin esille (ks. kuva alla).

 

© 2015 Otavan Opisto