Otavan Opiston logoOtavan OpistoNettilukioNettiperuskouluMuikku

 

4.2.4 Muita uskonnollisia yhteisöjä ja suomessa vaikuttavia liikkeitä

Buddhalaisuus

Ensikosketus buddhalaisuuteen tuli Suomeen kirjallisuuden ja etenkin teosofisen kirjallisuuden välityksellä 1940-luvun alussa. Nykyisin Suomessa toimii noin kaksikymmentä buddhalaista ryhmää. Näiden jäsenet ovat suomalaisia käännynnäisiä. Yhteisöjen jäsenmäärä on melko pieni - yhteensä muutama sata, mutta buddhalaisuuteen periytyvät ajatukset ovat tavoittaneet jo huomattavasti suuremman joukon kansalaisia. Siirtolaisuuden johdosta Suomeen on tullut myös noin 2000 vietnamilaista buddhalaista 1970-luvun lopulta lähtien. Yhdistys nimeltä Buddhismin ystävät perustettiin vuonna 1947. Yhdistyksen nimi muutettiin 1990-luvulla Bodhidharmaksi.

Monissa aasialaisissa kamppailulajeissa on buddhalaisia vaikutteita, joskin vain harvat harrastajat perehtyvät niihin tarkemmin. Etenkin zen-buddhalaisuuden katsotaan vaikuttaneen vahvasti monien japanilaisten lajien filosofiaan. Kiinalaisissa lajeissa puolestaan saattaa tavata taolaisia ja buddhalaisia vaikutteita


Hindulaisuus

Myös hindulaiset vaikutteet saapuivat Suomeen (teosofisen) kirjallisuuden avulla 1900-luvun alussa. Varsinaiset hindulaispohjaiset liikkeet ovat puolestaan tulleet 1960-luvulta lähtien. Tunnetuin hindulaisista liikkeistä on Suomen Krišna-liike, jonka temppeli sijaitsee Helsingissä. Yhteensä Suomessa on noin 20 hindulaisuuteen pohjautuvaa liikettä, joiden jäsenmäärä on muutama sata.

Varsinaisten uskonnollisten yhteisöjen lisäksi intialainen uskonnollis-filosofinen ajattelu on löytänyt tiensä länteen etenkin erilaisten joogaryhmien kautta. Näiden yhteys uskontoon on kuitenkin hyvin vaihteleva. Monet katsovat joogan olevan sopusoinnussa esimerkiksi kristillisen vakaumuksen kanssa.


Uudet uskonnolliset liikkeet

Uususkonnollisiksi liikkeiksi kutsutaan toisen maailmansodan jälkeen syntyneitä uskonnollisia liikkeitä ja kultteja. Toiminta keskittyy suurkaupunkeihin, etenkin Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Liikkeet vetävät puoleensa usein nuoria aikuisia. Liikkeitä yhdistää pääsääntöisesti ajatus, että uskonnossa on tärkeintä yksilön uskonnollinen kokemus sekä pyhyyden ja jumalakokemuksen tavoittelu. Ne ovat usein maallikkojohtoisia. Osa liikkeistä pohjautuu maailmanuskontojen ajatuksiin, osa esimerkiksi vaihtoehtolääketieteeseen tai länsimaiseen psykologiaan. Suomessa on tällä hetkellä yli sata uutta liikettä, joista noin puolet on kristillisiä yhteisöjä. Liikkeiden kannattajamäärät eivät ole kovin suuria, mutta globalisaation ja internetin välityksellä niiden ajatukset leviävät nopeasti ja laajalle.:

Uudet uskonnot Suomessa
Uudet uskonnolliset liikkeet

 

© Otavan Opisto / Sinikka Mustonen

© 2015 Otavan Opisto